Труд и работна заплата: Всичко за ТРЗ

salary-calculation-image

Какво е ТРЗ?

Трудовите отношения и работната заплата представляват основополагащи компоненти в структурата на всяка фирма. Персоналът е най-ценният актив на компанията, без който тя не би могла да функционира.

Важно е да се подчертае, че отделът по трудови отношения и работна заплата (ТРЗ) не бива да се бърка с човешките ресурси. Докато HR е отговорен за взаимодействието между служителите и ръководството, управлението на социалната дейност и наемането на нови кадри, ТРЗ отделът се фокусира основно върху счетоводните аспекти на заплатите.

Как се изчислява нетната заплата?

Когато разглеждаме обяви за работа, често срещаме брутни заплати, които представляват сумата, посочена в трудовия договор. Заплатата, която служителят получава по банковата си сметка, е нетната заплата.

Но как можем да изчислим нетната заплата от брутната? Да разгледаме един пример с брутна заплата от 2000 лв:

  1. Брутна заплата: 2000 лв

  2. Осигуровки за сметка на служителя (13.78%): 275.60 лв

  3. Данъчна основа: 1724.40 лв

  4. Данък общ доход (10%): 172.44 лв

  5. Нетна заплата: 1551.96 лв

Какво включват осигуровките?

Осигуровките, които служителят плаща, включват:

  • 8.38% за социално осигуряване (включва фондове за пенсии, безработица и общо заболяване)

  • 2.20% за допълнителен фонд за пенсии

  • 3.20% за здравно осигуряване

Процентите на осигуровките могат да варират всяка година.

Разходи за работодателя

Когато говорим за разходите на работодателя, освен брутната заплата, трябва да добавим и осигуровките за сметка на работодателя. Например, ако брутната заплата е 2000 лв:

  1. Брутна заплата: 2000 лв

  2. Осигуровки за сметка на работодателя (18.92%): 378.40 лв

  3. Общ разход за работодателя: 2378.40 лв

Какво включват осигуровките на работодателя?

Осигуровките, които работодателят плаща, включват:

  • 10.92% за социално осигуряване

  • 2.80% за допълнителен фонд за пенсии

  • 0.40% за трудова злополука и професионална болест

  • 4.80% за здравно осигуряване

Фактори, влияещи на брутната заплата

Много фактори могат да повлияят на размера на брутната заплата, включително:

  • Клас прослужено време: 0.6% на година

  • Отпуски, болнични и отработени дни

  • Обезщетения по Кодекса на труда

  • Бонуси или премии

  • ТЕЛК

  • Облекчения за деца

След като вземем предвид всички тези фактори, можем да изчислим осигурителния доход на служителя, върху който се начисляват осигуровките и данъците.

Работната заплата и осигуровките: Финансови задължения на фирмата

От финансова гледна точка, работната заплата е ключово задължение на фирмата към нейния персонал. След като отделът по трудови отношения и заплати (ТРЗ) извърши необходимите изчисления, тези задължения се отразяват в счетоводния баланс на компанията. Сумите, които дължите на служителите, се регистрират като задължения, докато разходите за заплати влизат в отчета за приходи и разходи.

Процес на отразяване в счетоводството

Когато заплатите бъдат изплатени на служителите, нашите задължения към тях намаляват в счетоводния баланс. В този момент средствата, използвани за изплащане на заплатите, се отразяват и в банковата сметка или касовата наличност на фирмата.

Важно е да се отбележи, че разходът за заплати остава в отчета за приходите и разходите. Той се натрупва всеки месец, което позволява на компанията да проследява общите суми, изразходвани за възнаграждения на персонала. Това е важно не само за финансовото планиране, но и за оценка на ефективността на управлението на човешките ресурси.

Осигуровките: Как се третират те?

По аналогичен начин се третират и осигуровките. Те също представляват задължения на фирмата, които се отразяват в счетоводството. Осигуровките, платими от работодателя и служителя, трябва да бъдат внимателно проследявани и отчетени, тъй като те също влияят на финансовото състояние на компанията.

Заключение

Работната заплата е важен, но често абстрактен аспект на трудовите отношения. Отделът по ТРЗ носи отговорността да изчислява и изплаща заплатите на служителите в срок и точно, осигурявайки справедливо възнаграждение. Без служителите, една фирма не може да функционира и да реализира печалба. Точно затова е важно да се разберат механизмите на ТРЗ, за да можем да управляваме ефективно човешкия капитал в организацията.